
خبرگزاری مهر در خبری در روز پنجشنبه، ۵ فروردین (۲۴ مارس)، به نفل از بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران، نوشت که "سند محرمانگی توسعه میدان نفتی آزادگان جنوبی بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت توتال فرانسه امضا شده است." وی افزود که با امضای این سند، امکان آغاز مطالعات فنی این میدان نفتی فراهم میشود و در حال حاضر، شرکت فرانسوی حضور در این میدان نفتی را در دست بررسی دارد.
آقای زنگنه چند هفته پیش از آغاز مذاکرات بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت توتال در مورد توسعه میدان مشترک نفتی آزادگان جنوبی خبر داده بود.
خبرگزاری مهر در مورد محتوای سند محرمانگی ایران و توتال توضیحی نداده است اما معمولا با امضای قرارداد محرمانگی یا عدم افشای اطلاعات، دو طرف قرارداد متعهد میشوند به تبادل اطلاعات یا یکدیگر بپردازند اما از دسترسی طرف ثالث به این اطلاعات جلوگیری کنند. قاعدتا امضای قرارداد محرمانگی زمینه مذاکرات جدی در مورد شرایط و وضعیت سرمایهگذاری توتال در میدان نفتی آزادگان جنوبی را فراهم میسازد.
به نوشته مهر، با امضای این قرارداد، اطلاعات تخصصی میدان آزادگان جنوبی در اختیار شرکت توتاف قرار خواهد گرفت.

این خبرگزاری میافزاید که در حال حاضر، حدود پنجاه هزار بشکه نفت خام از ۳۰ میدان مشترک نفتی برداشت میشود اما هدف از برنامه جامع توسعه آزادگان جنوبی، تولید ۳۲۰ هزار بشکه در روز است. این میدان نفتی بین ایران و عراق مشترک است و به گزارش برخی رسانههای ایران، عراق در حال حاضر هر روز ۲۱۰ هزار بشکه از این میدان برداشت میکند.
ماه گذشته میلادی، منابع نفتی گزارش کردند که شرکت توتال توافقنامهای را برای خرید روزانه دویست هزار بشکه نفت خام با ایران امضا کرده است. این توافقنامه در پی سفر حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران به فرانسه امضا شد.
شرکت نفتی توتال از جمله شرکتهای عمده نفتی است که از دهه ۱۹۹۰ میلادی در بخش نفت و گاز با جمهوری اسلامی همکاری داشته و به خصوص در اکتشاف و توسعه میدان نفتی سیری و ذخایر گازی پارس جنوبی فعال بوده است. در پی تشدید تحریمهای هستهای علیه ایران، شرکت توتال فعالیت نفتی خود در ایران را متوقف کرد هرچند دفتر این شرکت در ایران بسته نشد.

فعالیت توتال در ایران بدون حاشیه نبوده و از جمله در سال ۲۰۱۳، این شرکت با مقامات قضایی آمریکا به سازش رسید تا در برابر پرداخت مبلغ ۴۰۰ میلیون دلار جریمه، پیگرد قضایی این شرکت در آمریکا متوقف شود. پرونده کیفری علیه توتال این شرکت را متهم کرده بود برای کسب قراردادهای پرسود نفت و گاز با ایران، بین سالهای ۱۹۹۵ و ۲۰۰۴ دهها میلیون دلار به مقامات جمهوری اسلامی ایران رشوه داده است.
مقامات قضایی فرانسه نیز در همین زمینه پروندهای را علیه توتال و کریستوفر دو مارژری، رئیس سابق این شرکت تشکیل داده بودند اما با کشته شدن آقای دو مارژری در حادثه هوایی سال ۲۰۱۴ در فرودگاه مسکو، این پرونده مسکوت ماند.
ایران پیش از این با یک شرکت برای توسعه میدان نفتی آزادگان جنوبی به توافق رسیده بود، اما سال گذشته اعلام شد که این شرکت چینی به خاطر "تاخیرهای طولانیمدت" از پروژه کنار گذاشته شده است.