عروس خاورمیانه

بیروت یکی از زیباترین و قدیمی‌ترین شهرهای سواحل مدیترانه است که به این جهت به "عروس خاورمیانه" نیز شهرت دارد؛ اما این شهر با شروع جنگ‌های داخلی در لبنان صدمات بسیاری متحمل شد.


به گزارش «انتخاب» به نقل از فرادید، بیروت شهر بندری در ساحل مدیترانه، بزرگترین شهر و پایتخت لبنان است. اهمیت تاریخی، فرهنگی و جاذبه‌های گردشگری آن باعث شده به "بهشت شرق"، "عروس خاورمیانه" یا "پاریس خاورمیانه" شهرت یابد. 

لبنان تا سال 1943 تحت قیومیت کشور فرانسه قرار داشت اما در این سال پس از چند سال مبارزه استقلال طلبانه این کشور تحت عنوان میثاق ملی به استقلال دست یافت. براساس این میثاق، مقام ریاست جمهوری به مسیحیان و مقام نخست وزیری به مسلمانان واگذار شد و وزرای کابینه نیز بین نمایندگان سایر فرقه های تقسیم شد.

میثاق ملی به آرامش مقطعی جریانات سیاسی در این کشور انجامید اما این آرامش با جنگ اعراب و اسرائیل در سال 1948 از بین رفت. پس از آتش بس بین اسرائیل و لبنان برای مقطعی آرامش دوباره بر این کشور حاکم شد اما در سال 1975 با شروع جنگ‌های داخلی این کشور همه چیز دوباره به هم ریخت. این جنگ‌ که 15 سال به طول انجامید آسیب جدی به این کشور و به ویژه پایتخت آن وارد کرد؛ بیروت که پیش تر به خاطر جاذبه های گردشگری آن مقصد گردشگرانی از سراسر جهان بود جایگاه پیشین خود را از دست داد تا آنجا که در سال 1992 و پس از پیروزی نخست‌وزیر رفیق حریری در انتخابات برنامه ای 14 میلیاردی برای بازسازی بیروت و دیگر شهرها در نظر گرفته شد.  

در تاریخ معاصر لبنان اواسط دهه 1960 میلادی یکی از مقاطع آرامش این کشور است؛ عکس‌هایی که "چارلز وی کوشمان" عکاس و جهانگرد امریکایی در آن زمان در سفر به بیروت برداشته گویای همین است. او که در سال 1965 به لبنان و سوریه رفته برای مدتی در بیروت اقامت می‌کند و از مناطق ساحلی و زندگی شهری در آن عکاسی می‌کند. این عکس ها از این جهت که یک سال پس از آن جنگ شش روزه اعراب و اسرائیل آغاز می شود و یک دهه بعد نیز جنگ داخلی چهره زندگی را عوض می‌کند جالب توجه است.

بیروت شهری بندری است که بر روی دماغه‌ای کوچک و درکنار دریای مدیترانه قرار گرفته و بزرگ‌ترین شهر و پایتخت کشور لبنان است. جمعیت این شهر در سال ۲۰۰۷ میلادی ۲.۱ میلیون نفر بود. شهر بیروت در میانهٔ کرانه مدیترانه‌ای لبنان و بر روی یک شبه جزیره جای گرفته‌است. این شهر کانون فرهنگی منطقه خود است و از دیدگاه رسانه‌ای، تئاتر، فعالیت‌های فرهنگی و زندگی شبانه در جهان عرب نام‌دار است.

تهاجم سال 1982 اسرائیل به لبنان

در ششم ژوئن 1982 (16/3/1361) ارتش اسرائیل تهاجم بسیار وسیعی را از زمین ، هوا و دریا به لبنان آغاز کرد و به سرعت و بدون برخورد با مقاومت چندانی تا دروازه های بیروت پیش رفت و دومین پایتخت یک کشور عربی را به محاصره درآورد .

هدف اعلام شدة اسرائیل از این تهاجم ، اخراج رزمندگان فلسطینی از لبنان بود ، اما هدف اصلی روی کار آوردن یک رئیس جمهور مسیحی طرفدار اسرائیل در لبنان و کاستن از قدرت نظامی و سیاسی سوریه بر این کشور بود. «پاتریک سیل» در کتاب خود که درباره «حافظ اسید» نوشته ، چنین آورده است : «شارون [وزیر دفاع وقت اسرائیل و طراح حمله نظامی به لبنان] به دنبال این بود که بشیر جمیل را رئیس جمهور لبنان کند ، زیرا این فئودال مارونی آمادگی امضای پیمان صلح با اسرائیل را داشت» . «رابرت فیسک» نیز در این باره می گوید : «شارون برنامه کاری مخصوص خود را از همگان مخفی نگه داشت . او نه تنها درصدد اخراج فلسطینیان از مناطق مرزی بود ، بلکه می خواست لبنان را از بقیه کشورهای عربی دور کند ، زیرا از دیدگاه شارون ، مسیحیان لبنان متحدین طبیعی اسرائیل به شمار می رفتند . بدین ترتیب ، اسرائیل به دنبال این هدف بود که در پی این تجاوز نظامی خود ، لبنان دومین کشوری باشد که پیمان صلح با اسرائیل را امضا می کند .


ارتش اسرائیل تقریباً دو سوم نیروهای نظامی خود اعم از ارتش و نیروهای شبه نظامی را وارد لبنان کرد . شش لشکر از ده لشکر اسرائیل وارد لبنان شدند و در روز اول عملیات بیش از سیصد فروند هواپیمای بمب افکن اسرائیل اقدام به بمباران لبنان کردند .

سه روز بعد از شروع تجاوز اسرائیل ، ارتش این کشور به دروازه های بیروت رسید ، بدون اینکه با مقاومت نیروهای فلسطینی یا جنبش امل مواجه شود . عقب نشینی سریع فلسطینی ها و بی توجهی نیروهای امل باعث شد که مجموعه های کوچک اسلام گرا نتوانند در جنوب لبنان با اسرائیلی ها مقابله کنند و فقط در دروازه جنوبی بیروت به مقابله پرداختند . عقب نشینی نیروهای فلسطینی به حدی سریع بود که مجموعه های اسلام گرا مجبور شدند قسمتی از نیروهای خود را از راه دریا از جنوب به بیروت منتقل کنند زیرا کلیه راه های مواصلاتی به تصرف ارتش اسرائیل درآمده بود .

 

اولین مقاومت جدی در منطقه «خلده» صورت گرفت که مدخل ورودی بیروت در جنوب این شهر است . عده ای از جوانان مذهبی شیعه با اسلحه سبک و با شعار «الله اکبر» توانستند راه را بر اسرائیلی ها ببندند. این گروه در مصاحبه با خبرنگارانی که برای اطلاع از هویت آنان به منطقه خلده رفته بودند، اعلام کردند که از «پیروان امام خمینی» (ره) هستند. این گروه که اعضای آن عمدتاً از گروه های تشکیل یافته در مساجد بودند، منطقه خلده و دانشکده علوم را سنگری برای مقاومت برگزیدند و موفق شدند، ضمن وارد آوردن تلفات سنگین به سربازان اسرائیلی، چندین تانک و نفربر را به تصرف خود درآورند و آنها را در خیابان های بیروت به تماشای عموم بگذارند.

موفقیت این گروه کوچک در متوقف کردن ارتش اسرائیل در پشت دروازه جنوبی بیروت باعث شد که رزمندگان فلسطینی مستقر در بیروت و گروه های چپ گرای لبنان نیز به تهاجم علیه ارتش اسرائیل مبادرت ورزند. اما وضعیت در مورد جنبش امل متفاوت بود. «جوزف اولمرت» تحلیلگر اسرائیلی در این خصوص می گوید: «از همان آغاز جنگ روشن بود که جنبش امل قصد رویارویی با اسرائیل را ندارد. اما مسائل در بیروت برخلاف جنوب لبنان بود. در این منطقه، به علت فشارهای سوریه، ساف و گروه های چپ گرای لبنان، بیانیه های شدید الحنی از سوی رهبران امل مبنی بر محکومیت تجاوز اسرائیل صادر شد. با این حال، با آغاز محاصره بیروت نشانه هایی به چشم می خورد که جنبش امل آماده پیوستن به گروه هایی است که بر سازمان آزادی بخش فلسطین برای ترک لبنان فشار می آروند».

مقاومت در درون بیروت و حومه جنوبی آن (معروف به «ضاحیه» که عمدتاً شیعه نشین است) برای مدت 42 روز ادامه پیدا کرد. این دوره 42 روزه، تجربه مفیدی برای رزمندگان لبنانی بود و نحوة جنگیدن با ارتشی کلاسیک و نیز سازماندهی و ارتباط با فرماندهی در پشت جبهه را به آنها آموخت. جنگ در بیروت با هجوم وحشیانه و گسترده هوایی، دریایی و زمینی اسرائیل به بیروت غربی به پایان رسید، اما ضاحیه تنها منطقه ای در بیروت بود که ارتش اسرائیل نتوانست وارد آن شود و صرفاً به استقرار در مرزهای آن اکتفا کرد.

ضاحیه سومین نقطه درگیری اسلام گرایان با ارتش اسرائیل بعد از منطقه خلده و دانشکده علوم بود. این موضوع باعث شد که مجموعه های اسلام گرا بتوانند محل امنی برای حفظ اسلحه و نیروهای خود داشته باشند. در برابر پایداری و مقاومت شگفت انگیز مردم بیروت و ضاحیه، اسرائیل احساس کرد که در صورت ورود به ضاحیه باید بهای گزافی بپردازد. آن گونه که «موشه آرنس» سفیر وقت اسرائیل در واشنگتن به الکساندر هیگ، وزیر خارجه وقت امریکا، گفت: «اسرائیل به هیچ وجه مایل به تصرف شهر بیروت و پرداخت چنین بهای سنگینی نیست.»

تجاوز نظامی یک ماه و نیمه اسرائیل از زمین، هوا و دریا به لبنان خسارت ها و تلفات سنگینی را به شرح زیر به بار آورد:

ـ 19085 کشته از شهروندان غیر نظامی؛

ـ 980 میلیون لیر لبنانی خسارت به ساختمان ها، تأسیسات و ادارات دولتی؛

ـ 160 میلیون لیر لبنانی خسارت به بخش کشاورزی؛

ـ 24 میلیون لیر لبنانی خسارت به بخش دامداری.

بنا به اظهارات مقامات اسرائیلی، تلفات نیروهای نظامی این کشور در این عملیات که به آن نام «صلح برای الجلیل» را داده بودند، پانصد نفر اعلام شد. رابرت فیسک در این خصوص، این گونه اظهار نظر می کند: «در ظاهر پیروزی از آن اسرائیل بود. اما بخش وسیعی از جامعه اسرائیل به مخالفت با این عملیات پرداخت، زیرا از حجم تلفات انسانی وحشت زده شده بود. رهبران حزب لیکود دریافتند که افزایش تلفات انسانی در میان صفوف ارتش اسرائیل باعث سقوط دولت آنان خواهد شد، لذا به دنبال راه خروجی از این مرحله شدند. به همین علت، رونالد ریگان، رئیس جمهور وقت امریکا، یکی از سیاست مداران امریکایی به نام «فیلیپ حبیب» را که از مسیحیان عرب تبار بود، برای انجام مذاکرات میان اسرائیل و لبنان به منطقه اعزام کرد.

«الیاس سرکیس» رئیس جمهور وقت لبنان که ماه های آخر دوره ریاست جمهوری خود را می گذراند، هیئتی متشکل از پنج نفر از رهبران لبنانی را با عنوان «هیأت نجات ملی» تشکیل داد تا به مذاکره با فیلیپ حبیب و اسرائیل بپردازند. اعضای این هیأت به شرح زیر بودند.

1ـ شفیق الوزان: نخست وزیر؛

2ـ فواد پطروس؛ وزیر امور خارجه؛

3ـ بشیر جمیل: رهبر شبه نظامیان مسیحی و هم پیمان اسرائیل؛

4ـ ولید جنبلاط: رهبر حزب سوسیالیست ترقی خواه لبنان؛

5ـ نبیه بری: رهبر جنبش امل.

این هیأت مذاکره با فیلیپ حبیب را آغاز کرد. نتیجة این مذاکرات، پذیرش طرح «حبیب» بود. به موجب این طرح باید آتش بس برقرار شود. و مبارزان فلسطینی در سیزده مرحله از 21 آگوست تا 3 سپتامبر 1982 (30 مرداد تا 12 شهریور 1361) لبنان را ترک کنند.

توافقات هیأت نجات ملی با فیلیپ حبیب، اعتراضات گسترده ای را در میان مسلمانان در پی داشت. «رشید کرامی» از چهره های معروف سیاسی لبنان، ضمن محکوم کردن این توافق، آن را تلاشی برای تصمیمات سرنوشت ساز حکومت ضد مصلحت لبنان و فلسطین دانست. ولید جنبلاط از هیأت خارج شد و نخست وزیر و وزیر خارجه لبنان را متهم به توطئه و عدم محکومیت اشغالگری کرد. مشارکت نبیه بری در هیأت نجات ملی و توافق وی با طرح حبیب انعکاس وسیعی در میان شیعیان و جنبش امل داشت و باعث نارضایتی شدید آنان شد؛ به گونه ای که بعضی از کادرهای رهبری امل به مخالفت با بری برخاستند و به رغم میل وی، مجموعه هایی از اعضای جنبش امل به صورت خودجوش شروع به مبارزه مسلحانه با ارتش اسرائیل کردند.



تصاویر : عروس خاورمیانه، 50 سال قبل

تصاویر : عروس خاورمیانه، 50 سال قبل

تصاویر : عروس خاورمیانه، 50 سال قبل

تصاویر : عروس خاورمیانه، 50 سال قبل

تصاویر : عروس خاورمیانه، 50 سال قبل

تصاویر : عروس خاورمیانه، 50 سال قبل

تصاویر : عروس خاورمیانه، 50 سال قبل

تصاویر : عروس خاورمیانه، 50 سال قبل

تصاویر : عروس خاورمیانه، 50 سال قبل

تصاویر : عروس خاورمیانه، 50 سال قبل

تصاویر : عروس خاورمیانه، 50 سال قبل

تصاویر : عروس خاورمیانه، 50 سال قبل

تصاویر : عروس خاورمیانه، 50 سال قبل

تصاویر : عروس خاورمیانه، 50 سال قبل

تصاویر : عروس خاورمیانه، 50 سال قبل

تصاویر : عروس خاورمیانه، 50 سال قبل

1

2

3

بیروت از دو تپه الاَشرفیه (بیروت شرقی) و المُصَیطَبه (بیروت غربی) تشکیل شده که به صورت شبه‌جزیره‌ای مثلثی به سوی دریا پیش می‌رود. در سمت داخلی‌، جلگه ساحلی باریکی قرار دارد که از دهانه نهرالکلب در شمال تا نهرالدامور در جنوب امتداد می‌یابد. ریشه واژه بیروت، از لفظ عبری بِئِروت، جمع بِئِر، به معنای چاه، مشتق است. معنای این واژه در زبان‌های سریانی و فنیقی نیز همین است، که به منابع غنی آب در بیروت اشاره دارد.

4

5

6

بیروت از قدیمترین شهرهای خاورمیانه به شمار می‌آید. آثار مهمی از دوره‌های مصری، فنیقی، یونانی، رومی، بیزانسی، ایرانی و عثمانی در این شهر کشف شده است. در زمان فنیقی‌ها بندری در سواحل فنیقیه بوده که از آن با نام بروتا در کتیبه‌های تل العَمارنه یادشده است. در این عهد بیروت شهر کوچکی بود که شهر معروف بیبلوس (جُبیل امروزی) آن را تحت‌الشعاع قرار داده بود.

7

8

جاذبه های توریستی
غار جعینا

یکی از نقاط گردشگری بیروت که در لیست بازدید هر خارجی به محض ورودش به بیروت وجود دارد، غار جعیتا است که در 18کیلومتری شمال این شهر واقع شده است. این غار که در میان کوه های سرسبز و چشم اندازی زیبا قرار گرفته، در سال 1968 کشف و 10سال بعد از آن برای بازدید افتتاح شد. غار جعیتا در دو طبقه با نام غار علیا و غار سفلی یا غار آبی است. برای رفتن به غار علیا باید سوار تله کابینی شد که از میان جنگلی زیبا میگذرد و عبور رودخانه ای از میان این جنگل تله کابین سواری را دل انگیز می کند.

صخره های روشه

این صخره ها از نمادهای کشور لبنان هستند و در غربی ترین نقطه بیروت جای دارند که به آنها صخره عشاق هم میگویند . تعدادی از عشاق از بالای این صخره ها خودشان را به آب انداختند که مستقیما منجر به مرگشان شده.

منطقه گردشگری حریصا

این منطقه در ارتفاعات بالای کوه ، روبروی دریای مدیترانه قرار دارد. شهرت این منطقه به خاطر وجود مدفن " سیده لبنان " یا همان بانوی مذهبی می باشد . یادبود بانوی لبنان بر سر مزارش ، مجمسمه ای بلند بالاست که از کیلومترها دورتر قابل رویت می باشد . در منطقه ی حریصا ۴-۵ کلیسای دیگر نیز وجود دارد . لذت دیدن دریایی آرام و آبی از حریصا وصف نشدنی است .برای رسیدن به این منطقه تله کابینی تعبیه شده است که مسافران را از منطقه ای تقریبا کنار آب به بالای کوه می رساند که این خود نیز از زیبایی های بیروت است .

مسجد حضرت محمد (ص) و مزار نخست وزیر فقید لبنان

مسجد حضرت محمد (ص) و مزار نخست وزیر فقید لبنان رفیق حریری از دیگر مکان های دیدنی بیروت می باشد . این مسجد و مزار در منطقه غربی بیروت و نزدیک میدان ساعت قرار دارد . این مسجد توسط رفیق حریری ساخته شده و مزارش هم در آن قرار دارد .

میدان ساعت

اصلی ترین میدان لبنان به حساب می آید . این میدان در وسط خیابانی پر از کافه و رستوران قرار گرفته است . این خیابان به پاریس کوچولو معروف است. معمولا در این خیابان تا نیمه های شب غذا به همراه موسیقی زنده سرو می شود . کلیسایی معروف در کنار میدان ساعت قرار دارد.

10

11

12

آب و هوای لبنان

لبنان از آب و هوای معتدل مدیترانه‌ای بهره‌مند است و تقریباً 300 روز سال آفتابی است و از خرداد ماه تا شهریور ماه بارندگی وجود ندارد و دو ماه تیر و مرداد درجه حرارت به 30 درجه می‌رسد. در زمستان برف زیادی در کوههای لبنان می‌بارد و می‌توان بر روی برف اسکی نمود.

ویزای لبنان

کسانیکه خواهان سفر به لبنان می‌باشند می‌توانند از سفارتخانه‌ها و یا کنسولگریهای لبنان ویزای این کشور را تهیه نمایند و 33 کشور شامل کشورهای اتحادیه اروپا، ایالات متحده آمریکا و کشورهای حوزه خلیج فارس می‌توانند در فرودگاه بیروت ویزای این کشور را تهیه نمایند.


گمرک

بر اساس قوانین لبنان وسایل شخصی از پرداخت حق گمرکی معاف هستند همچنین شخص تنها می‌تواند بدون پرداخت حق گمرکی تا 500 گرم توتون، 400 نسخ سیگار و 20 سیگار برگ همراه خود وارد نماید.

زبان

زبان رایج مردم لبنان زبان عربی با لهجه لبنانی است اما زبان رسمی زبان عربی فصیح است که در سایر کشورهای عربی نیز متداول است. زبان فرانسه نیز از زمان حضور فرانسویان در لبنان در این کشور رایج شده است. همچنین زبان انگلیسی در بین تجار و حتی اقشار عادی مردم به عنوان زبان بین‌المللی رواج پیدا کرده است و جهانگردان در لبنان با مشکل زبان مواجه نمی‌شوند چرا که لبنانی‌ها حد اقل به دو زبان آشنایی دارند. همچنین روزنامه و مجلات خارجی در کیوسکهای روزنامه‌فروشی با یک یا دو روز تأخیر قابل تهیه می‌باشند.

پول

واحد رسمی پول لبنان لیر لبنانی است و به دلیل نظام پولی این کشور تبدیل پولهای خارجی به لیر به سهولت امکان‌پذیر است. همچنین با استفاده تسهیلات بانکی این کشور می‌توان از کارتهای هوشمند اعتباری نیز استفاده نمود.

13

14

15

18

19

20

21

22

23

25

24

26